Handleidingen eenvoudige astronomie

In dit overzicht staan links naar de handleidingen van de verschillende bouwpakketten. Daar waar mogelijk is het een Word-document. De documenten worden verspreid onder een open licentie: CC-BY-SA 3.0. Kort gezegd houdt dat in dat u ze mag kopiëren, bewerken en verspreiden, onder de voorwaarde dat bij verdere verspreiding de licentie open blijft en de naam van de maker(s) bewaard blijft.

Code Handleiding Opmerkingen
Algemene handleiding Algemene instructies die voor elke handleiding gelden.
101.KST AM 1 De kleine sterrenkoepel

Koepelvormige sterrenkaart met alle Noord- en Midden-Europese sterrenbeelden. Vervormingsvrije weergave met datum en tijdaanduiding voor het opzoeken van de sterrenbeelden. Stapelbaar, dus handig voor groepsactiviteiten.
102.QUA AM 2 Pendelkwadrant

Dit eenvoudige instrument meet ingenieus de hoekhoogte van planeten, sterren, landmerken en gebouwen dankzij een op 10 boogminuten nauwkeurige gradenboog. De voorloper van de Jakobsstaf en de sextant.
103.STU AM 3 De sterrentijdwijzer

Dit instrument wordt ook wel nocturlabium genoemd. ’s Nachts kan de plaatselijke tijd worden bepaald met hulp van de Grote Beer en de Poolster. De tijd kan zelfs met de vingertoppen worden afgetast. Het broertje van de grote sterrentijdwijzer.
104.SUI AM 4 Zonnewijzers (1)

Twee verschillende zonnewijzers in één. De digitale zonnewijzer geeft de tijd aan met geprojecteerde cijfers. Het broertje van de grote digitale zonnewijzer. De equatoriale zonnewijzer toont met een lichtpuntje de plaatselijke tijd en maand.
105.SU2 AM 5 Zonnewijzers (2)

Twee verschillende zonnewijzers in één. Een klassieke horizontale zonnewijzer met inklapbare schaduwdriehoek en een equatoriale zomer/winter zonnewijzer met een dubbele projectieplaat.
106.JAK AM 6 Jakobsstaf

Met dit middeleeuwse meetinstrument navigeerde Columbus door de hoekhoogte van sterren en landmerken tot op de boogminuut nauwkeurig te bepalen. In de 18e eeuw werd de Jakobsstaf verdrongen door de sextant.
107.SSB AM 7 Het kleine magneetkompas

Een kompas met naaldlager en 12cm grote windroos. Compleet met een permamagneet waarmee de kompasnaald te magnetiseren is door er langs te strijken. Het broertje van het grote magneetkompas.
108.SSB AM 8 Het zonnekompas

Eenvoudig instrument om zonder magnetisch kompas exact de windstreken te bepalen. Het maakt gebruik van de dagelijkse beweging van de schaduw volgens de methode van de “Indische cirkel” (en dus niet het “Indisch kruis”).
109.SSB AM 9 Zonnefilterbril

Deze bril is geschikt voor het bekijken van zonsverduisteringen, zonnevlekken en objecten die voor de zon langs gaan. De lichtintensiteit wordt met 99,999% gereduceerd en beschermt zo de ogen afdoende bij het kijken naar de zon.
110.WTT AM 10 De miniverrekijker

Robuuste miniverrekijker, type Galileïsche, Hollandse kijker, dus met rechtopstaand beeld. Amper groter dan een lippenstift en van een bijzonder goede kwaliteit. Vergroot 3,5 keer.
111.KEP AM 11 Kepler-telescoop

Een astronomische kijker naar het ontwerp van Johannes Kepler. Bij dit ontwerp ontstaat een fantastisch groot, contrastrijk en helder beeld zonder vals licht of fantoombeelden maar wel omgedraaid net als alle moderne lenzenkijkers.
112.GAL AM 12 Galilei-telescoop

Bouwpakket voor de door Galileo Galilei verbeterde Hollandse kijker, dus met rechtopstaand beeld. Galileo Galileï is, in het begin van de 17e eeuw, beroemd geworden met zijn publicaties over de waarnemingen die hij deed met dit soort kijker.
113.LIL AM 13 De theaterkijker

Volgens het Guiness Book of records de kleinste verrekijker ter wereld. Ingeklapt niet groter dan een halve creditcard en zo dun als een potlood. Variabele scherpstelling door een kartonnen veermechanisme. Vergroot 2x.
114.DSK AM 14 De sterrenschijf

Deze klassieke sterrenschijf ofwel planisfeer toont alle met het blote oog zichtbare sterren en sterrenbeelden. De bediening is eenvoudig, de schijf wordt gedraaid tot de complete sterrenhemel van horizon tot horizon is zien.

Een Nederlandstalige kaart is te downloaden in png-formaat (pixelbestand) en in svg-formaat (vectorbestand)

116.SNG AM 16 De zonneloper

Model dat voor iedere plaats tussen de evenaar en de noordpool en voor elke dag van het jaar, de baan van de zon toont. Het volstaat om de juiste breedtegraad en de datum in te stellen. De zonsopgang en zonsondergang kan dan ook worden bepaald.