Handleidingen tastbare wetenschap

In dit overzicht staan links naar de handleidingen van de verschillende bouwpakketten. Daar waar mogelijk is het een Word-document. De documenten worden verspreid onder een open licentie: CC-BY-SA 3.0. Kort gezegd houdt dat in dat u ze mag kopiëren, bewerken en verspreiden, onder de voorwaarde dat bij verdere verspreiding de licentie open blijft en de naam van de maker(s) bewaard blijft.

Code Handleiding Opmerkingen
  Algemene handleiding Algemene instructies die voor elke handleiding gelden.
218.GMG Het grote magneetkompas  

 

Met de draaibare kompasroos en de beide peilstiften is dit magneetkompas een nauwkeurig instrument. Het kompas behoort tot de eerste navigatie-instrumenten. Ondanks de de komst van GPS is het traditionele kompas onvervangbaar.
222.LMC De toverlantaarn  

 

Een toverlantaarn is eigenlijk een projector. Toverlantaarns maakten vanaf de 17e eeuw tot de komst van de bioscoop een grote indruk op het publiek. Als voorbeeld voor dit bouwpakket diende een blikken exemplaar uit de 19e eeuw.
228.STM De Stirling-motor  

 

In de tijd van dampende stoommachines ontwikkelde Robert Stirling een revolutionaire heteluchtmotor volgens een briljant principe. Het staat weer volop in de belangstelling omdat het een hoog rendement combineert met een stille werking.
257.ASK Folie zonnefilter  

 

A4 formaat (20 x 29) Baader AstroSolarTM zonnefilterfolie. Scheurbestendig, CE-gecertificeerd, dubbelzijdig gecoat, optische dichtheid 5, beschermingsfactor 100.000, dikte 0,012mm.
280.PHK Briefkaart zonnewijzer  

Met enkele eenvoudige handelingen is van deze briefkaart een klassieke horizontale zonnewijzer te maken. Geschikt voor alle geografische breedten tussen Noord-Italie (45°) en Denemarken (57°)
281.PKS Briefkaart sterrenkoepel  

Amper groter dan een eierdop maar toch staan al onze sterrenbeelden met honderden sterren er in. Datum en tijdaanduidingen dienen ter oriëntering.
283.PKU Briefkaart sterrenwijzer  

Verander deze briefkaart in een kleine nacht-tijdwijzer, een nocturlabium. Zo kan door middel van de Poolster en de Grote Beer, de tijd bepaald worden.
284.PKU Briefkaart poolstervinder  

Met behulp van deze kaart kun je eenvoudig de Poolster vinden.
406.HSP De handspectroscoop  

 

Deze spectroscoop maakt het mogelijk verschillende lichtbronnen te onderzoeken. Met name het lijnenspectrum van spaarlampen is interessant. Op de schaalverdeling kan de golflengte tot op 5 nm precies worden afgelezen.
E001.SPC  

E002.SPO

De spectroscoop lasergeseden  

 

Deze spectroscoop maakt het mogelijk verschillende lichtbronnen te onderzoeken net als de 406.HSP. Dit is een aangepast ontwerp om de kijkrichting en de richting van het invallende licht recht te trekken. Het kan worden geleverd met zelf te bouwen, lasergesneden model.
Het is ook mogelijk alleen de onderdelen te bestellen. Je kunt dan zelf het open source beschikbare ontwerp snijden met de lasersnijder uit 3 mm dik triplex.
408.PDI Folie lineair polarisatiefilter  

 

Lineair polarisatiefilter folie laat die fractie van het licht door die de juiste polarisatie heeft. Het kan zo de aard van bepaalde lichtbronnen zichtbaar maken. Zo kun je de hinderlijke schittering op water of reflecties op glas wegfilteren.
409.PRI Het prisma bouwpakket  

Bouwpakket voor een acryl prisma dat alle kleuren van het lichtspectrum zichtbaar maakt. U begint met een ruw gezaagd stuk acrylglas. Met schuurmiddelen maakt u er een fraai instrument van.
419.COB De camera obscura  

De voorloper van alle foto en filmcamera’s. Onze uitvoering heeft een spiegel, die het beeld rechtop projecteert op een helder kijkvenster van 16 x16 cm groot. Daar kan men het ook overtekenen.
429.DMS Stoommachine (Engelstalig!)  

Een stoommachine die door echte hete stoom wordt aangedreven als kartonbouwpakket. Overtuig uzelf: dit model ziet er niet alleen goed uit, het werkt!
435.DMR Reuzenrad (Engelstalig!)  

Bouwmodel van een reuzenrad dat door de stoommachine kan worden aangedreven.
469.WIM Wimshurst hoogspanningsgenerator  

De klassieke hoogspanningsgenerator volgens Wimshurst als compleet werkend kartonbouwmodel. Ondanks de 70.000 V die kan worden opgewekt, kan er toch geen gevaarlijke lading optreden.
680.AKE De koninklijke Egyptische el  

Gedurende de periode van de farao´s was de koninklijke Egyptische el de uniforme maat. Toetanchamon kreeg niet minder dan 6 houten ellen mee in zijn grafschat. Een studieobject voor liefhebbers van Egyptische geschiedenis.