Handleidingen tastbare astronomie

In dit overzicht staan links naar de handleidingen van de verschillende bouwpakketten. Daar waar mogelijk is het een Word-document. De documenten worden verspreid onder een open licentie: CC-BY-SA 3.0. Kort gezegd houdt dat in dat u ze mag kopiëren, bewerken en verspreiden, onder de voorwaarde dat bij verdere verspreiding de licentie open blijft en de naam van de maker(s) bewaard blijft.

Artikel Handleiding Opmerkingen
Algemene handleiding Algemene instructies die voor elke handleiding gelden.
201.GST De grote sterrenkoepel

Deze koepel toont nagenoeg zonder vervorming een beeld van de nachtelijke hemel. Hij is vederlicht en zeer stevig. De opdruk is in het Duits, de sterren zijn het Latijn. Een tabel met Nederlandse benamingen is in de handleiding te vinden.
202.KTP Het kleine tafelarmillarium

Met dit model zijn de bewegingen van de zon, maan en sterren, vanaf elke plek op aarde en op elk moment, af te lezen. Een educatief astronomisch model en tegelijk zeer decoratief.
206.SXT De sextant

Dit klassieke navigatie-instrument werd geroemd om zijn nauwkeurigheid. Nog steeds, ondanks GPS, behoort de sextant tot de basisuitrusting op zeeschepen. Deze sextant functioneert volledig en is tot op 5 minuten nauwkeurig af te lezen.
207.KHZ De kunstmatige horizon

Voor metingen met een sextant gebruikt men de horizon. Als deze er niet is of als deze onbetrouwbaar is, dan is de kunstmatige horizon een uitkomst.
209.NST De Newton-telescoop

Met dit voorgestanste bouwpakket maakt u een echt werkende Newton spiegeltelescoop. De telescoop beschikt over uitstekende optische componenten. Een zonnefilter is optioneel leverbaar.
210.NSF Zonnefilter voor de Newton-telescoop

Met dit voorgestanste bouwpakketje maakt u een een hoogwaardig zonnefilter van AstroSolar filterfolie voor uw Newton spiegeltelescoop. Alleen met een betrouwbaar filter kunt u met de Newton spiegeltelescoop naar de zon kijken.
212.TPL Het tafelarmillarium (Engelstalig!)

Lees de bewegingen van de zon, maan en sterren vanaf elke plek op aarde en op elk moment zijn hiermee af. Men bestudeert, verklaart en berekent met behulp van armillaria de bewegingen van sterren, sterrenbeelden, zon en maan.
215.GDS De digitale zonnewijzer Dit is een bijzondere en nauwkeurige zonnewijzer. De tijd wordt met door de zon geprojecteerde cijfers op een draaibare plaat aangegeven. Tot op 5 minuten nauwkeurig. Instelbaar voor alle plaatsen tussen Oslo en Cairo.
216.RSU De ringzonnewijzer

Met dit instrument is het mogelijk om, waar dan ook ter wereld, de ware tijd te bepalen. De ringzonnewijzer kan zonder kompas naar het noorden gericht worden en was daardoor eeuwenlang een onontbeerlijke navigatiehulp op zee.
217.NLT De Nelson-telescoop

Deze telescoop doet niet onder voor de originele telescoop van Admiraal Nelson. Hij bereikt zijn 35 cm lengte door een ingenieus 5-voudig uitschuifsysteem en kan zo worden opgeborgen in een afsluitbare koker.
218.GMG Het grote magneetkompas

Met de draaibare kompasroos en de beide peilstiften is dit magneetkompas een nauwkeurig instrument. Het kompas behoort tot de eerste navigatie-instrumenten. Ondanks de de komst van GPS is het traditionele kompas onvervangbaar.
221.ASU De grote sterrentijdwijzer

De sterrentijdwijzer is het instrument om eenvoudig de tijd te bepalen aan de hand van de sterren. De officiële naam is nocturlabium. De sterrentijdwijzer beschikt bovendien over een astrolabium, een van de voorlopers van de sextant.
221.KSU De kompas-zonnewijzer
+ Stedenoverzicht
De wijzerplaten tonen de tijd door middel van twee verschillende methodes, waardoor zowel de ware plaatselijke tijd als de normale kloktijd als de windrichtingen exact afgelezen kunnen worden zonder magneet.
224.RMU De Regiomontanus zonnewijzer

Bouwpakket van de geniale “algemene urentabel”, uitgevonden door de Duitse astronoom en wiskundige: Johannes Müller (Regiomontanus). Bedoeld om zeer nauwkeurig de plaatselijke tijd aan de hand van de zonshoogte te bepalen.
227.SPR De zonneprojector

Met deze projector is het mogelijk om comfortabel en veilig observaties te doen van zonnevlekken, verduisteringen en transities van planeten. Een zonnefilter is hierbij niet noodzakelijk omdat alleen naar een projectie van de zon gekeken wordt.
229.KOP Het Copernicus planetarium (Engelstalig!)

Een schitterend model van ons zonnestelsel volgens de sterrenkundige Copernicus. De planeten, Mercurius, Venus en de Aarde, draaien in de juiste verhoudingen rond de zon, rond de Aarde draait de Maan. De Aarde draait rond zijn eigen as.
232.HGT De historische Galilei-telescoop (Engelstalig!)

Een bouwmodel van stabiel karton van een historisch correct model van de kijker zoals Galileo Galileï deze gebruikte. Deze is opgebouwd volgens het ontwerp van de zogenaamde Hollandse kijker van Hans Lippershey.
234.STL De zonnetelescoop

De zonnetelescoop is een eenvoudig, educatief bouwpakket van een telescoop volgens de bouwwijze van Galilei, bestaande uit 2 delen voorgestanst goudbedrukt karton. Toegevoegd is een zonnefilter om naar de zon te kunnen kijken.
235.PTL De piratentelescoop

Een leuk knutselcadeau voor een kind. Eenvoudig, educatief bouwpakket van een telescoop volgens de bouwwijze van Galilei, bestaande uit 2 delen voorgestanst goudbedrukt karton uitgevoerd met piratenopdruk.
240.BLT De bouwmarkt-telescoop

U koopt in de bouwmarkt kunststof buizen en koppelstukken voor ca. €4,00 en samen met de inhoud van dit pakket bouwt u daaruit een stabiele astronomische telescoop met heldere, kleurzuivere afbeeldingen, die 30-voudig vergroot.
253.KGT De kleine Galilei-telescoop

Voorgestanst kartonnen bouwpakket van een Galileïsche verrekijker volgens het ontwerp van de zogenaamde Hollandse kijker van Hans Lippershey met 2 lenzen en 6x vergroting.