Handleidingen speelse spullen

In dit overzicht staan links naar de handleidingen van de verschillende bouwpakketten. Daar waar mogelijk is het een Word-document. De documenten worden verspreid onder een open licentie: CC-BY-SA 3.0. Kort gezegd houdt dat in dat u ze mag kopiëren, bewerken en verspreiden, onder de voorwaarde dat bij verdere verspreiding de licentie open blijft en de naam van de maker(s) bewaard blijft.

Code Handleiding Opmerkingen
Algemene handleiding Algemene instructies die voor elke handleiding gelden.
411.SFP Solar cyanotype papier

Solar cyanotype papier is een UV-gevoelige papiersoort uit de begintijd van de fotografie, die werkt met cyanotypie. Het wordt ontwikkeld en gefixeerd met leidingwater, dus zonder donkere kamer! Het is niet giftig. Klein en groot formaat.
412.PRK Pocket rocket

Een bouwpakket voor 40 mini raketten met ‘vaste brandstof aandrijving’, ‘lichtmetalen romp’, compleet met ‘straal hulpstuk’ en ‘lanceerinstallatie’.
413.SLS De zonneballon

Zeppelinachtige reuzeballon (3 m lang, 60 cm diameter) van dun zwart folie. De zon verwarmt de opgesloten lucht en laat de zeppelin opstijgen.
415.PER De periscoop

Zeer eenvoudig te bouwen periscoop in de stijl van de beroemde Nautilus. Zo wordt het mogelijk om over hindernissen of om een hoek te kijken. De periscoop is traploos schuifbaar en kan plat opgeborgen worden.
454.ETP Edison-fonograaf

Geluid bestaat uit trillingen van de lucht. Je trekt het magische koord door deze geluidsversterker en je hoort een van de berichten.
470.OKS De sopraan ocarina

Met dit bouwpakket kan een kartonnen ocarina worden gebouwd. De ocarina is super simpel te bespelen. Om direct te kunnen beginnen hebben we een blad met de vingerzettingen van een paar liedjes bijgesloten.
579.UBR De omkeerbril

Deze bril keert alles om middels Dove-prisma’s. Je kunt boven-onder en links-rechts omkeren. De Dove-prisma’s leiden tot een omkeereffect door de volledige reflectie binnen in het glas als gevolg van de grenshoek.
680.AKE De koninklijke Egyptische el

Gedurende de periode van de farao´s was de koninklijke Egyptische el de uniforme maat. Toetanchamon kreeg niet minder dan 6 houten ellen mee in zijn grafschat. Een studieobject voor liefhebbers van Egyptische geschiedenis.
871.SFG Solar fotopapier groot

Solar fotopapier is een lichtgevoelige papiersoort uit de begintijd van de fotografie, die werkt met cyanotypie. Het wordt ontwikkeld en gefixeerd met leidingwater, dus zonder donkere kamer! Het is niet giftig. Klein en groot formaat.